Fitness a chudnutie Zdravie

Šošovica a jej 5 skvelých benefitov pre zdravie

Šošovica

Šošovica je skvelá potravina pre zdravie a aj na chudnutie. V poslednom čase sa stáva chutnou súčasťou jedálnička každého, koho zaujíma zdravá strava. Vyznačuje sa nízkym obsahom kalórií a vysokým obsahom živín. Obsahuje nestráviteľný škrob a má nízky glykemický index, takže sa energia uvoľňuje postupne. Šošovica sa dá pripraviť na mnoho chutných spôsobov a ani veľa nestojí.

Konzumácia šošovice prináša nasledovné benefity:

Znižuje cholesterol

Šošovica prispieva k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi, pretože obsahuje vysoké množstvo rozpustnej vlákniny. Zníženie hladiny cholesterolu napomáha k zníženiu rizika vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Zlepšuje zdravie srdca

Šošovica je výborným zdrojom kyseliny listovej a horčíka, ktoré vo vysokej miere napomáhajú k zlepšeniu zdravia srdca. Kyselina listová znižuje hladinu homocysteínu – vážny rizikový faktor podieľajúci sa na vzniku srdcových chorôb. Horčík zlepšuje prietok krvi, kyslíka a živín v celom tele. Taktiež nízka hladina horčíka je úzko spätá s ochorením srdca, preto je dôležité šošovicu pravidelne konzumovať.

Zlepšuje tráviaci systém

Nerozpustná vláknina nachádzajúca sa v šošovici pomáha predchádzať zápche a dalším zažívacím poruchám ako je syndróm dráždivého čreva a divertikulóza.

Dodáva energiu

Konzumácia šošovice dodáva nášmu telu energiu vďaka vláknine a komplexným sacharidom. Je tiež dobrým zdrojom železa, ktorý prenáša kyslík v celom tele.

Pomáha chudnúť

Šošovica obsahuje všetky prospešné živiny, ako je vláknina, bielkoviny, minerálne látky a vitamíny. Okrem iného neobsahuje prakticky žiaden tuk. Jedna šálka varenej šošovice obsahuje len 230 kalórií.

Ak sa vám tento článok páčil, zdieľajte ho so svojimi priateľmi

Zdroj: mindbodygreen.com (Preklad s povolením autora)