Naše trávenie má vplyv na fungovanie celého organizmu. Ak funguje správne, máme dostatok energie, dobrú pokožku, dobrý spánok aj náladu. Zlé trávenie vedie k zníženiu energie, zhoršeniu pleti, slabému spánku a ku kolísaniu nálady.
Ak vás zaujíma ako zlepšiť trávenie, prečítajte si tieto 3 recepty.
Čaj na zažívacie ťažkosti
Tento čaj pomáha pri nafúknutom bruchu a môžete ho piť 1-2 krát denne– napríklad pred obedom a večerou (najlepšie pol hodiny pred jedlom).
Zmiešajte ½ lyžičky z každého: semienka koriandru, feniklu a rasce v 1l vody, nechajte zovrieť a vychladené pite. Môžete dochutiť mätou či citrónom.
Zelená polievka na dobré trávenie
Táto rýchla, jednoduchá a chutná polievka, sá dá robiť s rôznymi variáciami ingrediencií, podľa toho čo doma máte- nižšie nájdete pár nápadov. Môžete do nej tiež pridať konopné semienka, mandle alebo kokosové mlieko.
Ingrediencie:
1 PL olivového oleja,
2 strúčiky cesnaku,
malý kúsok (cca 2,5 cm) nastrúhaného zázvoru,
1 kg cukety (môžete použiť aj brokolicu, karfiol či inú zeleninu),
0,5 kg špenátu (môžete použiť aj inú listovú zeleninu),
1 l vody,
2 ČL kari,
soľ, korenie, šťavu z citróna, hrsť čerstvého koriandru.
Postup
Na olivovom oleji orestujte pretlačený cesnak a zázvor, pridajte kari korenie, soľ a zamiešajte. Následne pridajte cuketu, podlejte ju vodou a povarte kým nezmäkne. V mixéri ju rozmixujte spolu so špenátom, koriandrom, konopnými semienkami a vodou. Následne zmes priveďte do varu, dochuťte korením a citrónovou šťavou.
Ako prílohu môžete použiť sušienky so semienkami, quinou alebo celozrnné pečivo.
Šošovicovo- tekvicová polievka
Ingrediencie:
2 polievkové lyžice olivového oleja,
½ nasekanej červenej cibule,
2 strúčiky cesnaku,
malý kúsok (cca 2,5 cm) nastrúhaného zázvoru,
½ PL kurkumy, mletej rasce, koriandru,
1 bobkový list,
1,5 šálky šošovice (namočte ju na noc vo vode),
½ olúpanej, nakrájanej tekvice,
1l vývaru.
Postup
Na oleji orestujte cibuľu, pretlačený cesnak, zázvor. Pridajte kurkumu, rascu, koriander, bobkový list, šošovicu, tekvicu a nechajte dusiť aspoň 25 minút.
Keď tekvica zmäkne a šošovica je spravená, vyberte bobkový list a polievku zmixujte (môžete ju konzumovať aj bez mixovania). Polievku môžete ozdobiť konopnými semienkami, koriandrom alebo špenátom.
Ak sa vám tento článok páči, zdieľajte ho so svojimi priateľmi.
Zdroj: mindbodygreen.com (Preklad s povolením autora)